Artikler om militærmusikken i Danmark gennem tiderne
Klik på titlen for at læse artiklen
En gennemgang af militærmusikkens historie og udvikling i Danmark fra 1700-tallet og op til i dag med links til mange lyd- og videofiler.
Militærmusikken i Danmark 1940-1945 - af Hans E. Christiansen, Jørgen V. Arnsted, Lars Otto Kristensen og Mogens Gaardbo
En af de mest spændende og turbulente perioder i dansk militærmusik.
Hvordan er en march bygget op før og nu - og hvem er de
tidlige danske marchkomponister?
Under første verdenskrig forholdt Danmark sig neutralt, men indkaldte en sikringsstyrke på 58.000 mand, der lå i lejre rundt om i landet. De få faste regimentsmusikkorps kunne ikke nå at dække denne store forøgelse af hæren, og der opstod - med officiel billigelse - en række små værnepligtige musikkorps.
Militærmusikken i Marinen - af Mogens Gaardbo & musikdirigent Hans Erik Christiansen
Også den danske marine havde militærmusik. I denne artikel fortælles historien om Marinens Musikkorps og de musikere, som i søgang af og til måtte bindes fast til skibet - for spilles skulle der. Efter 2. verdenskrig opbyggedes der igen gradvist militærmusik i marinen - nu benævnt søværnet.
Fortællingen om en periode
1907-08, hvor de militære musikkorps mere eller mindre
direkte var stillet en udvidelse i udsigt. I Hærens Arkiv
kan man læse de forskellige stanshornblæseres forslag til en
udvidet besætning. Året efter - i 1909 - skete det
stik modsatte; musikkorpsene blev skåret ned til halv
størrelse.
Artiklen stammer fra en pjece, skrevet i 1916 og udgivet af ’Ungdoms-forening for dansk militærmusik’. Pjecen er udgivet for de midler som foreningen efterlod sig ved dens opløsning. Foreningen havde til formål - gennem frivillige bidrag over hele landet - at forbedre den reducerede militærmusik.
Historien om de frivillige militære korps går helt tilbage til 1500-tallet. Mange af dem havde i tidens løb og - helt op til i dag - sine egne musikkorps. I artilklen fortælles om musikkorpsene ved borgervæbningerne, Kongens Livjægerkorps, skyttekorpsene og i hjemmeværnet.
Atrtiklen er et særtryk fra bladet 'Nodestolen' 1959, skrevet på beggrund af en meget grundig reserarch i Det kongelige Bibliotek, Det kongelige Garnisonsbibliotek,
Musikhistorisk Museums bibliotek, Hærens Arkiv og Rigsarkivet.
Artiklen fortæller om Prinsens Musikkorps' næsten 350 årige historie op til i dag, hvor Prinsens Musikkorps er Flyvevåbenets Musikkorps.
Et 30-års minde - af
sogne- og orlogspræst Martin Corfix
I 1991 konkurrerede stud.theol. Martin Corfix sig til et vikariat som trompetist ved Fynske Livregiments Musikkorps. Her - i 2021 - fortæller han om sin tid som regimentsmusiker.
Slesvigske Musikkorps
rødder går tilbage til Sjællandske Jægerkorps Musikkorps, som
blev oprettet i 1808. I den historiske tidslinje fortælles om de
markante årstal for musikkorpset.
Et stort forskningsprojekt om militærmusikken og dens rolle under genforeningen af Sønderjylland i 1920 - og årene efter - ligger bag denne
artikel, der bl.a. rummer mange øjenvidneberetninger fra de
bevægede dage.
Under ledelse af ... - af musikdirigent Hans Erik Christiansen
Artiklen fortæller om stabshornblæserne og musikdirigenterne ved regimentsmusikken i Viborg.
Artiklen er fra Berlingske Tidende i 1943 - her savnede man på 3. år Livgardens Vagtparade, som ophørte den 9. april 1940, da tyske tropper besatte Danmark.
Om dansk militærmusik - og andre orkestre - i Dansk Vestindien. Læs også uddrag af overhornblæser Vilhelm Tuxens erindringer.
I 1910 blev stabshornblæser ved 8. Regiments Musikkorps beæret med Dannebrogsmændenes Hæderstegn. I den forbindelse skulle han indsende en 'levnedsbeskrivelse'.
Denne levnedsbeskrivelse er interessant fordi den giver et skønt tidsbillede af livet for en militærmusiker og senere stabshornblæser i slutningen af 1800-tallet.
Fanemarchen - af redaktør Niels Friis
Om historien bag 'Fanemarchen'. Artiklen er fra 1956.
Militærmusikernes kår - Af musikdirigent ved 4. Regiments Musikkorps, Carl Simonsen
Musikdirigent Carl Simonsen - "Røde" - fortæller om, hvordan det var at blive ansat ved 4. Regiments Musikkorps i 1907 på Sølvgades Kaserne.
Historien om et 'glemt' ensemble, der fulgte kong Frederik VII på jagter og under arkæologiske udgravninger.
Beretningen om et af hærens ca. 20 'feltmusikkorps' og om, hvordan lige dette musikkorps blev 'genoprettet' i 1986.
Fortællingen om militærmusikkens vilkår og funktion under krigene 1848-1850 og 1864 og i tiden efter - krydret med mange anekdoter.
Historien om to hornblæsere - enæggede tvillinger - som var med i krigen i 1864, og hvordan det senere gik dem.
Da Regimentstambouren ved Danske Livregiment
ikke ville tage sit skæg på.
Hornblæser Vilhelm Dræby fortæller om fundet af to stykker håndskrevne nodeblade, efterladt af preusserne ved en forpost i 1864.
Fortællingen om krigen i 1864 og militærmusikken på begge sider af fronten.
Festpræst Høyer Møllers erindringer om soldaterbegravelser under de slesvigske krige.
I 1941 blev fire regimentsmusikkorps genoprettet. Her er en beretning om, hvordan det var - og hvor svært det var.
I såvel 1702 som i 1864 havde Danmark besøg af franskmænd, der nedskrev deres indtryk af den danske militærmusik. Bestemt interessant læsning for eftertiden.
Hans Fulling fortæller til Dansk Musikertidende om sin ungdom i militærmusikken og om sin senere karriere.
En artikel fra 'Garderbladet 1935 om
Københavns to vagtparader.
Fra 1864 var Helsingør garnison for 2. Regiment med 3. og 18. Bataljons Musikkorps - senere 2. Regiments Musikkorps. Musikkorpset eksisterer stadig - nu hedder det Slesvigske Musikkorps og har garnison i Haderslev.
Om garnisonsbyen Nyborg med vægten lagt på 5. Regiments Musikkorps.
Regimentsmusikken i Fredericia - af Erik Housted, Søren Kyed Jakobsen, Kamma Varming og Ewald O. Jagd
Tre artikler der skildrer militærmusikken (7. Regiments Musikkorps) i fæstningsbyen Fredericia.
Kun i 19 år var Roskilde beriget med et militært musikkorps. Artiklen skildrer regimentsmusikken og dens mænd i disse år.
Frem til 1913 til 1923 var Slagelse garnison for 7. Regiment - med musikkorps. Artiklen er fra 'Jul i Slagelse 2013'.
I dels en artikel fra 1941 og en artikel fra 1996 (Aalborgbogen) fortælles historien om militærmusikken i garnisonsbyen Aalborg fra 1779 til 1932.
Regimentsmusikken i Odense beskrives gennem to artikler: Den ene artikel er fra Fyens Stiftstidende i 1941, skrevet af organist og musikhistoriker Niels Friis. Artiklen bringes i forbindelse med genoprettelsen af 4 dansk regimentsmusikkorps i 1941. Den anden srtikel er fra Odensebogen 1998, skrevet af Niels Hansen i anledning af nedlæggelsen af Musikkorps Fyn.
På 'musikstuen' på Fyns Militærhistoriske Samling hænger der portrætter af næsten samtlige musikere, som har været ansat ved den odenseanske regimentsmusik fra genoprettelsen i 1953 til nedlæggelsen i 1997. Artiklen viser portrætterne og giver biografiske oplysninger om musikerne.
I 1942 blev Faaborg pludselig garnisonsby for 2. Regiment med musikkorps. Om det og om den nære forbindelse mellem Fyn og den sønderjyske militærmusik fortælles i denne artikel.
I hæftet 'jul i Næstved i 40'erne fortæller stabstambour H.A. Kock fra 5. Regiments Musikkorps anekdoter.
I årsberetningen for Slesvigske Fodregiment
1991 fortæller Povl Sørensen - i musikkorpset og blandt venner
kaldet 'Lille Søren' - om sit liv som musiker i 2. Regiments
Musikkorps.
|