Militærmusikkens repertoire og komponister

Meget af militærmusikkens repertoire stammer fra den klassiske musik. Det er f.eks. ouverturer, suiter, balletmusik, operaudtog, men også orgelværker og hele symfonier er blevet spillet af militærmusikken. Musikken omarrangeres så den kan spilles af blæsere. Til denne gruppe hører også danske sange og romancer. Komponisterne er kendte klassiske navne som Carl Nielsen, Niels W. Gade, J.P.E. Hartmann, Rued Langgaard m.fl.
Den næste gruppe af musikstykker er populærmusikken og dansemusikken - udtog af musicals, operetter, revymelodier, filmmusik, slagere, valse, polkaer, mazurkaer o.s.v. - og komponisterne er navne som Hans Christian Lumbye, Andreas Lincke, Kai Norman Andersen, Emil Reesen, Jacob Gade, Fabricius-Bjerre o.m.a.
Endelig er der marcherne - militærmusikkens egentlige repertoire - dens egen musik. Musik til at gå i takt efter. Den musik, som giver soldaten de ekstra kræfter under marchturen, og den musik der gør paraderne flotte og pompøse. Musik til at komme i stemning af - den festlige - eller med sørgemarcherne den vemodige. Mange af militærmarcherne er komponeret af militærmusikkens egne folk - musikere som dirigenter. Men de klassiske komponister skrev også marcher, både som dele af deres klassiske værker, f.eks. ballet- og operamusik, men også 'rigtige' marcher til militært brug.
De følgende biografier fortæller således om en broget skare komponister - lige fra symfonikeren Carl Nielsen og til den tykke nyhavnstjener og amatørkomponist Einar Bastholm. Biografierne er ikke komplette levnedsbeskrivelser, men giver et resumé af de (undertiden sparsomme) oplysninger, som jeg har kunnet finde i kildematerialet.
Titlerne under march- og værkfortegnelserne er dels fundet i utallige nodebøger - trykte som håndskrevne - i arkivlister fra musikkorpsene, på grammofonplader, kassetter og CD'er, i 'Musikkens Hvem Hvad Hvor' og i forskellige biografiske bøger. Jeg har i de fleste tilfælde valgt at skrive titlerne med nutidig stavemåde - f.eks. 'march' i stedet for 'marche' eller 'marsch'.
Marcher skrevet med rødt kan afspilles ved at klikke på titlen. Kvaliteten af de indspilninger varierer meget både musikalsk og teknisk. Formålet med dem er kun, at give et indtryk af, hvordan marchen lyder hhv. hvordan den pågældende komponists stil er. Flere af optagelserne er direkte og uredigerede optagelser fra orkestrers musikprøver. Endelig stammer en del optagelser fra gamle 78'-grammofonplader.
Biografierne kan læses fra ende til anden - her - men herunder er oplistet de komponister, der er med i biografisamlingen. Et klik på navnet, og man kommer direkte til netop den biografi:
|